zaterdag 22 maart 2025

Schoenmaker blijf.....

Mijn grijs groene wandelschoenen zijn weer als nieuw. Nou ja, bij wijze van.

Ik bracht ze van de week naar de schoenmaker om de afgesleten rubberen zolen weer wat bij te laten werken. Hij deed dat fantastisch met een groen stukje zool. 'Dat matcht mooi bij het andere groen', vond hij.

Schoenmakerij is een vak en laat dat vooral zo blijven.

Het spreekwoord schoenmaker blijf bij je leest ofwel oordeel alleen over dingen waar je verstand van hebt zou heel veel narigheid kunnen voorkomen als dit vaker in de praktijk zou worden gebracht. Afgelopen vrijdagavond viel ik in café Kockelmann op NPO 2 waar het over het voornemen van staatssecretaris Coenradie ging die gedetineerden 2 weken eerder vrij wil laten tegen het cellentekort. Zij heeft uiteraard alle andere mogelijkheden onderzocht maar ziet geen andere oplossing dan deze. Maar BBB- voorman Henk Vermeer die aan tafel zat wist het beter. Want je kon best een extra matje op de grond leggen. Alsof Coenradie deze optie niet heeft onderzocht. Simpele oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken, worden zonder enige kennis van zaken de wereld ingeslingerd. Om over staand slapen en met 8 man op een cel nog maar te zwijgen.

Het gaat de laatste tijd regelmatig door mij heen: Ik begrijp niet wat Coenradie bij een partij als de PVV doet. Maar kijk, daar ga ik al want hiermee blijf ik natuurlijk ook niet bij mijn eigen leest. Ze heeft vast van tevoren een goede afweging gemaakt om tot deze keuze te komen. Ze onderscheidt zich van haar collega's en dat vind ik opvallend goed. 

Laten we het daarop houden.






























vrijdag 14 maart 2025

Dagdagelijks

De laatste tijd hoor ik het steeds vaker, het woord dagdagelijks.

Afgelopen week nog (werkgerelateerd): 'Weet dat er dagdagelijks heel veel collega's bezig zijn om vragen te beantwoorden over....'

Ook op tv, radio en in teksten hoor en lees ik dagdagelijks. Even googelen leert dat dagdagelijks een leenwoord is uit het Duits,  waar het gebruikt wordt om een bepaalde nadruk of routine uit te drukken.

Ik loop waarschijnlijk hopeloos achter want ik lees ook dat dagdagelijks, onder gemeenteambtenaren, uitgeroepen is tot jeukwoord van 2023.

Dagdagelijks. Gek woord en het is overdreven veel. En juist daarom wekt het irritatie op. Loslaten dan maar weer. Daarover gesproken, ook loslaten is natuurlijk een jeukwoord van de bovenste plank.

Maar wat ik gisteren hoorde, ik moest 2 keer luisteren maar ze zei het echt:

'Mag ik voor jou huilen?'

De persoon tegen wie dit werd gezegd had hier erg veel steun aan dus onthoud ik mij verder van commentaar. Maar ik ben eigenlijk best benieuwd hoe zoiets in zijn werk gaat.
Dagdagelijks.



















































vrijdag 7 maart 2025

Een vleesgeworden roos van Leary

 De roos van Leary gaat ondermeer over inzicht in gedrag, de cirkel van invloed en loslaten. Een hulpmiddel wat je kunt toepassen in de communicatie met anderen.

Maar toepassen in de praktijk, die altijd weerbarstiger is, is best lastig,  Met name het loslaten. Want weten dat je ergens geen invloed op hebt betekent niet automatisch dat je je er niet meer druk over maakt. Als het zo gemakkelijk was dan zat niemand meer in de stress en zaten de psychiaters, psychologen en (team)coaches zonder werk. Dan werden conflicten in organisaties, in families en in vriendschappen altijd getackeld door het toepassen van theorieën zoals die van Leary. Ik zeg niet dat het niet werkt maar het vergt een hoop oefening en veel zelfreflectie, wat er niet automatisch is.

Ik erger mezelf bijvoorbeeld dood aan de tendens in de samenleving als het gaat over het doorelkaar heen gebruiken van meningen, feiten en regels. En dat iedereen alles maar roept onder de vlag van vrijheid van meningsuiting. Als een gerechterlijke uitspraak (over teveel stikstofuitstoot of over een betwiste haatzaaiende imam die het land, na onderzoek wél in mag) niet wordt gepruimd dan gaan politici daar vol op de camera iets van vinden. Scheiding van machten wordt niet meer gerespecteerd. Ministers hebben schijt aan adviesorganen zoals de Raad van State of andere organisaties, die ooit zijn opgericht ter ondersteuning van beleid. Wat voor voorbeeld geef je hiermee door? Alleen maar een vrijbrief voor het 'volk' om dit ook maar te doen.

Ergelijk dus.

En ja, het klopt dat ik hier totaal geen invloed op heb. Maar toch vind ik er wat van en kan ik er op zijn tijd over mekkeren, wat ik dus bij deze doe. En soms ook gewoon tegen huisgenoten, collega's of vriendinnen. Dan hoor ik mijn eigen ergernis waar ik me vervolgens weer aan stoor. Ergeren aan het ergeren.

Ook in werksituaties of in relaties loop ik, net als iedereen, wel eens tegen zaken aan waarbij de roos van Leary wel iets kan doen maar zeker niet zaligmakend is.

Zelfspot, een grap, een blog of een telefoontje met iemand die het snapt brengen vaak wel luchtigheid. Eventjes samen zeiken, de humor daarvan inzien en er daarna weer vol tegenaan. Zeiken heeft wel degelijk een functie als je daarna weer door kunt.

En stiekem wil ik dit soort ergernissen ook helemaal niet loslaten want ze horen bij mij. Als ik ze niet had dan was ik niet wie ik nu was.

Dus we blijven oefenen maar een vleesgeworden roos van Leary? Die moet nog worden uitgevonden.