dinsdag 31 augustus 2021

On-Nederlands? Dit is politiek Nederland 2021

Jesse Klaver noemt het on-Nederlands dat VVD en CDA niet inhoudelijk willen praten.Volgens mij is het vooral typisch Nederlands hoe het er in 2021 in de politiek toegaat.

Liegen, draaien, geen actieve herinnering, gewoon blijven zitten als bijna de hele Kamer je gedrag afkeurt of het vertrouwen opzegt. Omtzigt zit ziek thuis maar Rutte gaat na een beetje stof happen gewoon weer over tot de orde van de dag.

Ook de 'ons past bescheidenheid' houding van het CDA betekent in de praktijk blijkbaar gewoon dat de christendemocraten in alle onbescheidenheid op hun strepen kunnen staan: Wopke wil (net als Mark) niet met twee linkse partijen in zee, ex partijlid en lastpak Pieter Omtzigt zit elders (veilig thuis) en het verlies van vier zetels tijdens de laatste Kamerverkiezing is ook al weer vergeten. Als je het er niet te veel over hebt, is het er ook niet. Zie ook de toeslagenaffaire.

Kaag kon vier maanden geleden niet meer met Rutte op dezelfde weg voort :'Hier scheiden onze wegen', maar schrijft na een paasweekend vol bezinning en een partijtje mislukte onderhandelingen samen met Rutte een regeerakkoord op hoofdlijnen. Of eigenlijk een aanzet voor een opzet tot een mogelijk regeerakkoord.

De ChristenUnie kan volgens Gert-Jan Segers nooit meer met Mark Rutte in een kabinet maar de partij krabbelt later terug omdat zij niet voor haar verantwoordelijkheid wil weglopen. Maar Sigrid heeft geen zin meer in Gert-Jan en Gert-Jan heeft er inmiddels ook geen trek meer in. Maar je weet het nooit bij Gert-Jan. Ook niet bij Sigrid trouwens.

Klaver en Ploumen houden elkaar vast en willen wel. Maar ook zij zeiden een paar maanden terug het vertrouwen in Mark op. Wat is er veranderd sinds die tijd? Wat hebben we gemist? 

Dat is niet on-Nederlands maar dit is politiek Nederland anno 2021. Het ene zeggen en het andere doen. Het ene doen en het andere zeggen. In willekeurige volgorde, net hoe het uitkomt. Of was het altijd al zo in Haagse kringen?

Nieuwe bestuurscultuur? Welke burger snapt dit nog? Ik ben zo zachtjes aan behoorlijk van het padje. 

 

 


 

 

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten