vrijdag 5 mei 2017

Vrij zijn

Vrijheid, bevrijding, vrijzinnig. Zomaar een paar woorden die in deze tijd van herdenken en vieren in mij opkomen en die voor iedereen weer een andere betekenis zal hebben. Voor de mensen die oorlogen mee hebben gemaakt of nog meemaken zal vrij zijn een andere lading hebben dan voor wie er geen ervaring mee hebben. Maar het heeft altijd met loskomen van onderdrukking, in welke vorm dan ook, te maken.

Vrijkomen van nare gevoelens, vervelende gedachtes, starre denkbeelden en energieslopende relaties is een proces dat gepaard kan gaan met verdriet, boosheid, angst en onzekerheid. Los van het feit dat je huiverig kunt worden van de reacties uit je omgeving dat je gaande dit proces verandert, zul je toch vooral met jezelf uit de voeten moeten kunnen. Blij met jezelf worden hoort ook bij dit proces en is de basis om tot groei te komen in een wereld die voor jou vrij voelt. Hierdoor ligt de weg weer open voor nieuwe inzichten, volgende stappen in je loopbaan, inspirerende contacten en gevoelige snaren, waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Houden van jezelf. Harry Jekkers schreef en zong er een prachtig nummer over. De zin uit dat  liedje 'Wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars, als ie 'ik hou van jou' tegen een ander zegt..' raakt mij diep omdat hier zoveel wijsheid, liefde en zelfrespect uit spreekt. Dé elementen die nodig zijn voor een leven zonder frustraties en mét vrijheid.

'Ongedwongen', 'ongebonden' en' onafhankelijk'  zijn zulke mooie woorden die het begrip vrijheid omschrijven. En erg jammer als je jezelf, als in een keurslijf, belemmert om voor de vrijheid, wat die ook voor je betekent, te kiezen. In tijden van oorlog en overheersing is dit vaak onvermijdelijk. Des temeer reden, als je het pure geluk hebt niet onder deze omstandigheden te hoeven leven, gebruik te maken van de vrijheid waarover je beschikt om die keuzes te maken die bij je passen. Alleen een vrije geest maakt dat mogelijk. 






2 opmerkingen:

  1. Heel mooie beschouwing in deze dagen, Ineke, laten we dit altijd beseffen. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen