zaterdag 2 september 2017

Glamour in Lemmer

"Dat is een droogloper." We hebben de auto geparkeerd op het parkeerterrein bij het strand van Lemmer en we worden opgeschrikt door een schrijnend doordringend geluid op de achteruit. Het blijkt de ruitenwisser die wegens grote droogte schurende klanken veroorzaakt en om onduidelijke redenen in werking werd gezet.

Ik ben samen met drie vriendinnen per auto naar het mooie Friesland gereden. We zijn nog geen drie minuten op pad of het onderwerp eiergerechten komt ter tafel, een thema wat op de één of andere onverklaarbare reden altijd weer de kop op steekt als we samen zijn. Alle verschillende vormen komen aan bod en waarover de meningen mijlenver uiteen liggen. Waar de een houdt van hoe natter hoe lekkerder verafschuwt de ander dit en houdt het op droog en hard. Dat over smaak wel degelijk te twisten valt blijkt wel uit het feit dat we elkaar proberen te overtuigen van hoe lang je een ei zou moeten koken tot hoe smaakvol een echte Groningse eierbal is en vooral hoe de smaakpapillen zalig geprikkeld worden bij het consumeren ervan. Over een spiegelei nog maar te zwijgen. De nattige substantie van het gele gedeelte van dit gerecht schijnt een hemelse sensatie te zijn en hoewel deze gedachte kippenvel bezorgt op de armen van de dame die naast mij op de achterbank zit kan de lady op de bijrijdersstoel er nooit genoeg van krijgen.

Na de check-in op het strand lopen we richting de catering waar een vette hap onze honger moet stillen. Twee van ons, in de auto reeds opgewarmd voor het nuttigen van een eierbal worden zwaar teleurgesteld als deze bij de kraam niet verkrijgbaar is. De term 'ballentent' is hier op zijn plaats en wordt vrijwel onmiddellijk geventileerd door onze chauffeuse na het "nee, die hebben we niet." Met een puntzak friet, een klodder romige mayonaise en voor één van ons aangevuld met een frikandel en - ter compensatie van de ongezondheid - een paar hypocriete blaadjes sla, lopen we naar een met tentdoek overdekte plek op het strand waar we van onze maaltijd willen genieten. Bij aankomst blijkt dat deze voor genodigden is waar we zonder kaartje niet langs de strenge dame van de security komen.

Met volle magen ploffen we neer op een steigerhoutenbank waarbij de meegebrachte vuilniszakken onze achterwerken scheidt van de zitting die door de regen nat is geworden. Een fotosessie is in deze tijd van social media een onmisbaar onderdeel van een avondje uit en een gewillige voorbijganger schiet een paar fraaie plaatjes waarbij ik mij, voordat de foto's worden geschoten, in mijn ijdelheid zorgen maak over mijn al dan niet zichtbare vetrollen. Ik krijg van de vriendin die links van mij zit haar tas als mogelijke pensbeschermer aangereikt maar bij nader inzien kies ik er toch voor om 'vol' de foto in te gaan en het resultaat gewoon voor lief te nemen.

De vuurtonnen zijn inmiddels aangestoken en de wangen worden door de warmte aardig op de proef gesteld. De eigenwijste van ons viertal koos voor een strandoutfit van blote benen met slippers en is de hele avond niet meer bij het vuur weg te slaan. Later op de avond zijn de fleecedekentjes een welkome aanvulling voor ons allemaal en genieten we bij de vlammen van de muzikale sfeer op het strand. Als Anouk als hoofdact optreedt gaan twee van ons haar in de feesttent beluisteren terwijl de andere twee het bankje bij het vuur warmhouden. Anouk zingt, springt, headbangt en terwijl ze tussen het zingen door haar zwarte jeans af en toe ophijst, verwent ze haar publiek met nummers als 'Girl' en 'Nobody's wife.'  Ook de interactie tussen haar, de band en de zangers is mooi om te zien en maakt het optreden tot een waar feestje op het podium. Na ongeveer drie kwartier neemt ze afscheid met een luid applaus en worden de twee maatjes op het strand weer opgezocht. Daar worden nog een tweetal slappe kroketten, met een volgespoten puntzak met mosterd, een enkele frikandel en een Radler genuttigd.

Glemmerbeach was ook dit jaar weer gezellig. Het strand op deze plek aan het IJsselmeer is de ultieme basis voor een mooi muziekfeest en aangevuld met het gezelschap van vanavond een waardige bijschrijving op het lijstje met dierbare herinneringen.









2 opmerkingen:

  1. Tja, de officieel tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed toegetreden Groningse eierbal kun je ook niet in het Friese verwachten, he :-)
    Mooie impressie van een fijne avond!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Liz, fijn dat je weer feedback geeft. Ik miste je al! :) Nee, we hadden het niet verwacht maar wel gehoopt natuurlijk. Bedankt voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen