zaterdag 10 december 2016

Op weg naar kerst


De kerstkitch komt ons in alle zaligheid tegemoet als we het met lichtjes en dennentakken omklede pand binnentreden. De kerstman en Charles Dickens verwelkomen ons met een warme handdruk en in een sfeer van kerstliederen die gezongen worden door een koortje dat net niet de tweede ronde van Idols heeft gehaald vervolgen we onze weg langs het eerste kraampje. De echtgenote van Charles Dickens - gehuld in multifunctionele jurk,  die op onderdelen gebruikt kan worden als picknickkleed -  heeft ons in het vizier en sluit ons blij verrast in haar armen. Haar hoofddeksel van het type 'bakkersvrouw', maar dan in het zwart, beweegt speels mee met elke manoeuvre die haar hoofd maakt.  

Deze passende entree is het begin van een veelbelovende middag die het kerstgevoel van 2016 in ons aan moet wakkeren. De gevulde stalletjes met allerhande versiering voor in, op en rond de boom wordt ons -  vergezeld met de geur van gebakken hamburgers - in rap tempo aangeboden. Overweldigd door deze 'donkere dagen voor kerst opleuksensatie' slenteren we langs de houten bordjes met ingebrande quotes die zeker de moeite waard zijn om onze pas nog verder te doen afremmen.  Einsteins  'Everybody is a genius' spreuk vertaald in het Nederlands steekt er met kop en schouders bovenuit, hoewel de Engelse variant de voorkeur geniet.

Op naar de volgende ruimte lopen we tegen tweede, derde en vierdehands kleding aan maar ook schalen, kopjes, en theeglazen uit onze jaren 70 jeugd passeren de revue. Op de terugweg komen we langs een tafel met boeken uit verschillende jaartallen. We snuffelen, pakken, kijken, voelen en komen terecht bij een boek van niemand minder dan Fred Oster. Met de vraag of hij de broer van Annemarie is besluiten we om iets te gaan eten. Het worden frieten die we op een theaterbankje met genot naar binnen werken. Ondertussen laten we ons vermaken door het charmante langstrekkende volk.

Tijd voor een handmassage. De handen worden, alvorens ze het gekneed ondergaan, in een bakje met warm water gelegd. Daarna worden de gedroogde ringloze vingers op zachte, haast sensuele wijze met een welriekende olie ingewreven. Ook de handpalmen en de bovenkant worden met een grote zorgvuldigheid meegenomen. Pure verwennerij voor een kwartier lang. De tijd wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Niet door de aardige masseuse maar door een ongeduldige klant die ook een behandeling wil ondergaan en maar lastig op haar beurt kan wachten. Niet gehinderd door deze interruptie vervolgt ze stug haar sessie die ze met de groots mogelijke passie uitvoert. 

Aan het einde van de middag verlaten we niet met een volle tas maar wel met een blij gevoel deze gezellige kerstmarkt, die gehouden werd in een theaterzaal. Voor zover we iets zeker kunnen weten in dit leven is een bezoek voor volgend jaar een absolute garantie.

Trouwens, Fred is de neef van Annemarie.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten