dinsdag 20 december 2016

Pennenleed

Hoe moeilijk kan het zijn om gewoon inkt te produceren als daar om gevraagd wordt? Ik heb het over de frustratie van pennen die het niet doen. Voordat ik met een pen iets op papier wil zetten check ik altijd of hij het doet door eerst een streepje te zetten. Een pen heeft blijkbaar ook wel eens zijn dag niet of in een recalcitrante bui gewoonweg geen zin om te doen waar hij voor is gemaakt.  Want - uitzonderingen daar gelaten -  of hij weigert of hij heeft opstartproblemen.

Onder de pennensoorten is er naast de genoemde ook nog de pen die het in eerste instantie alleen plaatselijk doet. Je wilt iets opschrijven en hij bedankt voor de eer. Als je vervolgens met hetzelfde exemplaar een plekje op het papier zoekt om te testen of hij echt leeg is, doet hij op wonderbaarlijke wijze opeens wel. Als je daarna weer wilt schrijven op de oorspronkelijke plek weigert hij opnieuw. Een aantal keren herhalen resulteert meestal wel in het feit dat hij zijn taak uiteindelijk gaat uitvoeren. Deze pen wil waarschijnlijk weten of je echt 100% voor hem gaat en wil je op deze manier testen.

Dan is er ook nog de soort die het direct doet maar waarbij het schrijfgedeelte los in de -  meestal plastic -  houder zit. Als je begint te schrijven vliegt hij alle kanten op waardoor een fatsoenlijke tekst op papier krijgen een hopeloze missie wordt. Het zal in dit geval een goedkoop soort zijn dat je per 20 of meer tegelijk koopt.

Gelukkig zijn er ook nog pennen die gewillig zijn en direct doen wat je van ze verwacht.

Het blijkt in de praktijk vaak moeilijk om pennen weg te gooien die het pertinent - ze bestaan zeker- niet meer doen. Je weet het maar doet ze,  al dan niet met het volle bewustzijn,  terug in het bakje met soortgenoten om de keren dat je wilt gaan schrijven bedrogen uit te komen.  Als je ze dan toch, om wat voor reden dan ook,  niet weg wilt gooien zou je dus eigenlijk drie bakjes moeten maken met op het ene bakje de tekst 'Pennen die het doen'  op het tweede bakje : 'Pennen die het niet doen' en op het laatste bakje ' Pennen met opstartproblemen'. Dan grijp je nooit mis en heb je een keuze, tenzij je ze in de verkeerde bakjes stopt.  Twee laatstgenoemde zullen overigens niet vaak ter hand genomen worden  maar je houdt zo wel het overzicht.Ik moet hierbij denken aan een oud-collega, die in haar keukenkast twee trommeltjes had met op de ene de tekst 'Lekkere koffie' en op de andere 'Vieze koffie'. Ik heb me altijd afgevraagd wanneer zij laatstgenoemde nuttigde en vooral aan wie ze deze voorschotelde.

Als ze dit leest zal ze dit onmiddellijk herkennen en mij wellicht uit de droom kunnen helpen.


2 opmerkingen:

  1. "...maar je houdt zo wel het overzicht." Hahahaha, weer heel geestig!
    Nog een feitje uit jarenlang persoonlijk onderzoek: als mensen aan de telefoon een notitie moeten maken, doet de pen die ze pakken het NOOIT direct of helemaal niet, let er maar eens op:"Oh wacht, even een andere pen pakken, deze doet het niet, ogenblikje hoor...!" :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zie je wel, het is een wereldwijd probleem!

    BeantwoordenVerwijderen